Reactie Kleinzoon (24 jaar oud):

Ik vond het heel leuk om te lezen. Ik had het in één dag uit, was zo benieuwd! Dat het in interviewvorm is geschreven maakt het extra speciaal omdat hij zelf zijn verhaal doet. Bovendien is die schrijfstijl heel toegankelijk.
Ik heb meer respect voor Hendrik gekregen. Hij heeft zich door dingen heen geslagen, heeft zijn eigen pad gevolgd. Ik respecteerde hem al maar nu is mijn respect voor hem gegronder.
Ik kende de grote lijnen van zijn verhaal wel, al was ik die soms vergeten. Maar het leven van Hendrik heeft nu echt kleur gekregen. Het is of ik een kleurplaat had met alleen maar de contouren en nu is deze plaat helemaal ingekleurd.
Ik kan dingen nu plaatsen en verklaren. Bijvoorbeeld hoe mijn moeder is geworden zoals zij is. Omdat ik nu weet waar zij vandaan komt. Ik denk dat mijn kinderen door dit boek ook mij beter zullen begrijpen. Eigenlijk hoort iedereen zijn familiegeschiedenis te kennen.
Ik ben er ook achter gekomen dat ik in sommige opzichten op Hendrik lijk. Ik zie niet zo zeer problemen maar vooral oplossingen. Zo is Hendrik ook.
Dit is een mooie basis om eindelijk eens met Hendrik over zijn verleden te praten. Dat wilde ik al heel lang maar het kwam er nooit van.
Eigenlijk zou iedereen zijn verhaal vast moeten leggen. Het is een stukje geschiedenis, wat voor een leven iemand ook heeft gehad. Ik had dit ook van mijn andere grootouders willen hebben.